WorkandTravel USA3При КНТУ існує програма Work and travel і наші студенти вже мали змогу взяти в ній участь. Умови програми змістовно можна дізнатися у Відділі міжнародних зв’язків КНТУ (7 поверх першого навчального корпусу, кабінет №722). Та ми вирішили дізнатися у самих учасників, які вже побували за кордоном за цією програмою про їх враження.

Отже, студент групи КІ-14ск Роман Заворуєв з задоволенням поділився своїми спогадами та дав поради для тих, хто в майбутньому планує скористатися програмою Work and travel.

«Влітку цього року я прилетів в місто Оушн-Сіті на узбережжі Атлантичного океану в штаті Меріленд. Найперше, що мене вразило, – це те, як чисто було на вулиці, люди були привітні і всі посміхалися, хоча бачили нас вперше. Ми прилетіли разом з товаришем Олександром Кондрашовим. І зараз мені хочеться дати першу пораду для тих, хто збирається долучитися до цієї програми – якщо є така можливість, то записуйтесь разом з кимось, кого ви знаєте, в одне місце, бо вдвох і подорожувати, і проводити вільний час веселіше. Та й винаймати житло удвох дешевше.

Хочеться зауважити, що треба віднестися дуже уважно до вибору житла, та ще в Україні вивчити місто, де ви будете працювати, провести цінову оцінку найму та бронювання квартир. Звичайно, координатори Work and travel надають інформацію з цього приводу, але, провівши самостійно цінову політику, ми з товаришем знайшли більш дешевий варіант.

Наші товариші їхали туди заробити гроші, а ми за емоціями. Тому в пріоритеті було саме місто, а не робота. Ми вибрали таку роботу де можна і заробити і відпочити, звісно ще й побачити інші міста цієї країни, ознайомитися з культурою та місцевими звичаями. В цьому плані сподобався Нью-Йорк. Він відрізнявся від нашого тихого і спокійного містечка Меріленда. Це ділова столиця, де всі працюють на кшталт нашого Києва. Але якщо в Києві всі поспішають і ні на що не звертають уваги, то там люди в дорогих ділових костюмах, нібито прогулюючись, ідуть на свої робочі місця. А ввечері з’являється інший Нью-Йорк – зникають люди в костюмах і виринають люди з афроамериканською зовнішністю, від яких мурашки по шкірі. Тому не гуляйте в Нью-Йорку, коли стемніє, та завчасно потурбуйтесь про номер у готелі.

Ще одна, як мені здається, дуже важлива порада – будьте уважні при оформленні картки в банку (рахунок повинен бути валютним,  інтернаціональним). Це потрібно для того, аби на перший час у вас були якісь кошти, поки ви отримаєте першу зарплатню.

Взагалі, ми з товаришем були дуже вражені поїздкою, навіть зараз мені іноді сниться, що я там – на березі океану, насолоджуюсь сонцем і краєвидом. Подорож була дуже цікава і змістовна. Ми багато побачили цікавого та, що не менш важливо, заробили свої перші статки. І, якщо в мене буде така можливість, я знову прийму участь в цій програмі. Хочеться подякувати всім координаторам Work and travel за їх підтримку та поради і, звичайно, за надану можливість побачити світ.»

Також дивіться: Work and Travel: розповідають студенти КНТУ

Підготувала Оксана Конопліцька-Слободенюк

  • 2015 р.

Залишити відповідь