6 жовтня 2022 року, відбувся спільний брифінг сил безпеки та оборони України. Начальник Департаменту кіберполіції Юрій Виходець розповів про основні напрямки і результати роботи підрозділу з початку введення воєнного стану:

– Кіберполіція спільно із волонтерами заблокувала 14 тисяч ворожих ресурсів. Майже 750 тисяч людей об’єднав проєкт «МРІЯ», створений для ліквідації каналів російських пропагандистів та осіб, які підтримують війну. Про це на брифінгу в Military Media Center повідомив начальник Департаменту кіберполіції Юрій Виходець. З початку повномасштабного вторгнення проєкт «МРІЯ» змінив профіль і став спільним проєкт із волонтерами та громадянами для протидії інтернет-пропаганді ворога.  «Найбільша сила цієї спільноти – це підписники, завдяки їм, вдається успішно блокувати та протидіяти російській агресії в інтернеті. Наразі проєкт об’єднав майже 750 тис. людей, які заблокували більше 14 тис. ворожих ресурсів, котрі розповсюджують дезінформацію та пропаганду. Аудиторія цих ресурсів становить близько 67 млн підписників».

Серед тих, хто допомагає протидіяти інформаційній війні з боку рф є й студенти кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення.

Долучитися до кібервійська блокувати ресурси ворога 👉🏻 https://t.me/stoprussiachannel. Інформацію про ворожі ресурси, фейки та пропаганду надсилайте 👉🏻 https://t.me/stopdrugsbot.

– Кіберполіція викрила масштабну мережу ботоферм, що поширювала фейки та пропаганду про війну в Україні. Ботоферма нараховувала понад 50 тисяч ботів у соціальних мережах та поштових сервісах. Спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції встановлено 4 організаторів мережі ботоферм:  «Для реалізації злочинної схеми фігуранти залучали громадян рф та жителів тимчасово окупованих територій України. Виконавці отримували оплату за створені акаунти у російських рублях через заборонені в Україні електроні платіжні системи». Начальник Департаменту кіберполіції додав, що фейкові сторінки використовувалися для поширення недостовірної інформації щодо війни, виправдання окупації українських територій та пропаганди у вигляді дописів та коментарів у соцмережах:  «Правопорушники генерували майже 3 тисячі фейкових акаунтів на тиждень. Загалом мережа ботоферм налічувала більше 50 тисяч ботів».

 

– Кіберполіція ідентифікувала понад 14500 військовослужбовців рф, які брали участь у бойових діях на території України. У перші дні повномасштабного вторгнення були розгорнуті автономні центри для комунікації з іншими силами забезпечення безпеки та оборони:  «Наші працівники змінили вектор роботи на протидію кібератакам на державні органи та приватний сектор, виявлення та реагування на антиукраїнську пропаганду в інтернеті, ідентифікацію колаборантів, розробку систем та механізмів для збору інформації з відкритих джерел про військовослужбовців рф». Юрій Виходець розповів, що наразі вже ідентифікувано понад 14500 військовослужбовців рф, які брали участь у бойових діях на території України. Зафіксовано участь 170 членів незаконних збройних формувань у бойових діях та фінансуванні війни.