Студентський науково-практичний семінар «Сучасний стан кібербезпеки в Україні»


13 листопада 2018

13.11.2018 на кафедрі кібербезпеки та програмного забезпечення ЦНТУ відбувся Студентський науково-практичний семінар  «Сучасний стан кібербезпеки в Україні».

 

Студентами були підготовлені  доповіді та виступи, в яких були проаналізовані нормативно-правові документи що діють в нашій державі та стосуються, безпосередньо кібрбезпеки, наприклад у доповіді студента Пушкаренко І. Ю. – «Суб’єкти забезпечення кібербезпеки в Україні». Окрім цього, студенти Обач В. А. та Прокопов В. В. проаналізували інциденти та механізми роботи двох троянських програм які викликали низку інцидентів, як в Україні так і Європі – «DanaBot» та  сумнозвісний «BlackEnergy». Студент кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення Колодяжний І. О. зробив доповідь на основі виступу Марти Пейрано(TEDxMadrid) – «Зачем за мной следить, если я — никто?» де розповів історію Мальте Шпитца та звернув увагу на проблеми що породжуються тим, що ми, використовуючи новітні технології генеруємо неймовірну кількість інформації, яка консолідується, наприклад, у операторів мобільного зв’язку. Капкан В. В. розповів про те, як DarkWeb впливає на IT-індустрію, стаючи гарною платформою для збуту нелегально отриманої конфіденційної інформації. Куліков В. С. підготував доповідь на тему «Стандарти ISO у сфері ІБ та їх призначення» в якому було розглянуті особливості імплементації серії стандартів ISO 27k, та які переваги від їх впровадження отримують організації України.

Після кожної доповіді виникала жвава дискусія, до неї долучалися усі присутні на семінарі, обговорювалися можливі рішення питань, що озвучувалися під час виступу студентів, адже у кожній доповіді містився особистий погляд доповідача та його критичний погляд на події, дії або закони, що розглядалися під час виступу. Багатогранність думок та поглядів на питання інформаційної безпеки нашої держави у молодих, майбутніх спеціалістів з кібербезпеки – безперечно, є свідченням кваліфікованої підготовки студентів та позитивного майбутнього нашої України.