Кіберспорт в житті студентів


29 квітня 2017

Кіберспорт стрімко розвивається вже більше 10 років, а перші турніри проходили саме в Україні. Наша держава може пишатися не одним чемпіоном світу в різних дисциплінах. Тому на позачерговому закритому засіданні 31 березня 2017 року в Міністерстві молоді і спорту України було прийнято рішення про визнання кіберспорту офіційним видом спорту України. До цього кіберспорт офіційно був визнаний в Китаї, Кореї, США, Німеччині, Італії, Індії та в інших багатьох країнах. Немалу роль в прийнятті рішення також став вибір України, в якості держави де пройде у цьому році один з найбільших турнірів по Dota 2 – The Kiev Major.

LAN-фінал Kiev Major 2017 проходить 27 – 30 квітня 2017 року. Студенти та викладачі кафедри програмування та захисту інформації Центральноукраїнського національного технічного університету вже встигли відвідати подію світового масштабу.

Представники кафедри програмування та захисту інформації Центральноукраїнського національного технічного університету можуть пишатися не лише тим, що відвідали світовий турнір, а й тим, що її студенти неодноразові лідери на турнірах різного рівня, таких, наприклад, як:

– Кіровоградський чемпіонат по Dota 2 (Season 3), 19 січня 2015 року (учасники команди – Лазарев Андрій  та Юхимчик Олександр – студенти групи КІ-15) – 3 місце;

– THE INTERNATIONAL 2016 OPEN QUALIFIER EU #1 (учасники команди – Лазарев Андрій, Юхимчик Олександр,Клименко Богдан, Савченко Олексій – студенти групи КІ-15) – топ 512 команд Європи;

– Super battle pass ladder EU (учасники команди – Лазарев Андрій, Юхимчик Олександр, Клименко Богдан, Савченко Олексій – студенти групи КІ-15) – 1місце.

І це ще далеко не увесь список досягнень наших студентів. Але звісно ж вони мріють зіграти у вищій лізі та стати суперниками відомих гравців та не лише суперниками, а й переможцями такого батлу. Кіберспорт це не лише гра у комп’ютерні ігри, адже для досягнення позитивного результату необхідно:

– вміти працювати в команді;

– мати високу швидкість реакції;

– добре знати англійську мову;

– мати здатність до нестандартних рішень та миттєвому прийнятті рішень.

Але у  наших студентів є усі шанси досягнути своєї мети. До того ж це заняття спортом не заважає їм навчатися, отримувати гарні оцінки з предметів та відвідувати пари, завдяки правильному тайм-менеджменту вони встигають всюди.

Студенти кафедри програмування та захисту інформації ЦНТУ Лазарев Андрій та Клименко Богдан – студенти групи КІ-15

Але повернемося до The Kiev Major. Крім задоволення від атмосфери, гри та масштабності події представники кафедри програмування та захисту інформації Центральноукраїнського національного технічного університету отримали фото із знаменитостями та легендами цього виду спорту.

Кожен, хто займається кіберспортом, без сумніву знає, хто ці «легенди» поряд з асистентом кафедри програмування та захисту інформації Центральноукраїнського національного технічного університету Коваленко А.С. :) **

Одну із традицій такого роду подій – косплей, неможливо пропустити! Спортсмени хочуть бути схожим на свого улюбленого героя, хочуть створити особливу атмосферу віртуального світу, а можливо це дає їм натхнення для перемоги.

* Natus Vincere (Na’Vi) (з лат.— «народжений перемагати») — українська кіберспортивна організація. В 2010 році вперше в історії виграла три великі турніри за один рік (Intel Extreme MastersElectronic Sports World Cup и World Cyber Games 2010). Влітку 2011 року стала кращою на турнірі DotA 2 The International, обійшовши в фіналі китайську команду  EHOME та виграла  $1 000 000 за перше місце.

Підготувала Анна Коваленко