Відкрита лекція завідувача кафедри програмного забезпечення Смірнова О.А.


09 жовтня 2015

В наш час є досить актуальним забезпечення захищеності та достовірності даних при передачі їх по сучасних телекомунікаційних системах, до яких відносяться й комп’ютерні мережі.

Як же зберегти інформацію при передачі даних по каналах зв’язку цих систем та мереж? На це питання нещодавно дав відповідь доктор технічних наук, професор Смірнов Олексій Анатолійович на відкритій лекції «Захист інформації у комп’ютерних системах. Принципи завадостійкого кодування».

Під час проведення лекції було досить зрозуміло та цікаво сформульовано принципи завадостійкого кодування, їх основні характеристики та класифікація. Олексій Анатолійович означив, що завадостійке кодування повідомлень має своєю метою перетворення повідомлень у послідовність кодових символів, що дозволяють виявити присутність в повідомленні помилок та виправити їх. Також лектором був проведений математичний опис процесу кодування та декодування.

На відкриту лекцію охоче прийшли як зацікавлені в даній тематиці студенти, так і співробітники кафедри програмного забезпечення та запрошені.

Студентів та присутніх  викладачів зацікавили наукові методи захисту інформації від помилок при передачі даних, бо в сучасному житті всі ми розуміємо, як важливо щоб інформація дійшла в такому вигляді, як її передавали.