Студентка кафедри КбПЗ Орина Старкіна – учасниця програми «INTERNSHIP PROGRAMME OF GERMAN BUSINESS FOR UKRAINE 2018»


14 березня 2018

Студентка кафедри «Кібербезпеки та програмного забезпечення» ЦНТУ, Орина Старкіна, стала учасницею програми «Internship Programme of German Business for Ukraine 2018». Перебуваючи у Німеччині Орина з радістю ділиться своїми враженнями з викладачами та студентами нашої кафедри.

У 2017 р. я випадково дізналася про німецьку стипендіальну програму німецької економіки для України. Чому випадково, тому що в ЦНТУ добре налагоджені зв’язки з різними програмами, які дають кожному студенту шанс прийняти в них участь та побувати за межами України, але особисто я не мала намірів для участі у будь-яких програмах обміну. Відвідати зустріч, на якій виступив та докладно розповів про програму Stefan Kaegebein мене та мого одногрупника, Богдана Клименко, вмовив Доренський Олександр Павлович. Зустріч ми відвідали. Отримали вичерпну інформацію про участь у програмі та буклет. Дізнавшись подробиці про програму я вирішила, що програма дуже цікава та корисна, і що стосовно необхідності участі в програмі Олександр Павлович має рацію. Тому й зараз вдячна йому, якби не вмовили мене відвідати зустріч, звісно, я б не потрапила й у програму. Але тоді я думала, що ось на цьому все й завершилося. Хоча й на сторінці ЦНТУ 27 березня 2017 р. була розміщена об’ява про старт 1 квітня 2017 р. прийому заявок від студентів для участі в програмі, я ж витрачала весь час на навчання, тому заявку не подала.

Вже готуючись здавати літню сесію, 30 травня 2017 р., знов згадала про програму. Це звісно був останній день подачі заявок. Я склала резюме та написала мотиваційного листа англійською мовою. Для резюме використала фотографію, яку раніше зробив мій одногрупник Владислав Пашинських. Йому я теж вдячна, можливо, розгледіти мене, коли вибирають з-поміж електронних версій резюме, допомогла фотографія, зроблена Владиславом.

Подавши заявку, пізніше я дізналася, що при проходженні співбесіди необхідно буде представити витяг з залікової книжки. Тут я вдячна всім викладачам, які навчають мене в ЦНТУ, вони роблять все аби вчитися було цікаво і хочеться у відповідь на їх старанність вчитися так, щоб витяг з залікової книжки говорив сам за себе.

Отже після подачі заявки мені необхідно було пройти співбесіду в одному з трьох міст (Київ, Львів або Одеса) англійською або німецькою мовами. Звичайно я обрала Київ, тому що на відміну від Львова та Одеси, до того жодного разу не була в Києві, та англійську мову, якою я володію.

Моя співбесіда проходила 22 червня 2017 р. у точно призначений заздалегідь час. Я відповіла на питання, представила витяг з залікової книжки, і стала чекати на результат співбесіди. Результатом співбесіди стало те, що я потрапила до шорт-листа учасників, які в свою чергу повинні були проходити он-лайн співбесіди з різними німецькими компаніями, які працюють у сфері IT-технологій. Німецька стипендіальна програма німецької економіки для України передбачає, що студент бере участь у програмі та стажується саме за своєю спеціальністю, тобто якщо ти майбутній програміст, то будеш програмувати протягом стажування, якщо менеджер – будеш працювати з персоналом, якщо маркетолог – будеш досліджувати ринок, і т. д. Коли я пройшла декілька тривалих за часом он-лайн співбесід з представниками німецьких фірм, мені не було повідомлено ніяких результатів, і я вирішила, що в програму я вже напевне не потрапила. Вирішила, що це був корисний для мене досвід та остаточно заспокоїлася, та так як не мала наміру приймати участь у будь-яких програмах по обміну, то навіть не дуже й переживала. Але яким же було моє здивування, коли 8 листопада 2017 р. мене телефоном повідомили, що моя кандидатура за результатами поданих резюме, мотиваційного листа та витягу з залікової книжки була без проведення он-лайн співбесід затверджена керівником відділу компанії Robert Bosch GmbH для проходження стажування в кампусі Robert Bosch GmbH в місті Реннінген.

І ось 28 січня 2018 р. після того, як були оформлені всі необхідні документи, я в числі цьогорічних 44 учасників програми потрапила до Берліну. Програма передбачає, що всі учасники спочатку прилітають до Берліну, де слухають різноманітні лекції та відвідують семінари, а потім кожен самостійно залізницею відправляється до міста, в якому буде проходити стажування.

В Берліні було багато цікавого, і відвідини Рейхстагу, і зустріч з членом німецького парламенту Alexander Kulitz, і різноманітні лекції та семінари. Найбільше мене вразило те, що будь-який відвідувач може потрапити до стін німецького парламенту та на власні очі побачити робочі місця членів парламенту.

Звичайно перебування в Берліні минуло дуже швидко, та 1 лютого 2018 р. я залізницею дісталася міста Штутгарт, звідки вже й доїхала до міста Реннінген, в якому й розташований кампус Robert Bosch GmbH.

Саме місто Реннінген на перший погляд невелике, але дуже охайне вражає чистими та світлими вулицями, різноманітними скульптурами, стелами та декоративними прикрасами як вулиць так і будинків.

 

Кампус Robert Bosch GmbH – це місце де працюють та проходять стажування не тільки німецькі студенти, а й студенти зі всіх куточків світу, це і Китай, і Таїланд, і Бразилія, і Франція, і т. д. Ставлення до всіх без винятку студентів доброзичливе, за кожним студентом закріплений німецький керівник, який ставить завдання та перевіряє результати їх виконання. Також у кампусі кожен студент відчуває турботу компанії завдяки зручним робочим місцям, оснащеним всім необхідним, чудовій їдальні та кафе.

Отже хочу сказати всім студентам: вірте в свої сили, наполегливо вчіться і кожен бажаючий зможе потрапити до німецької стипендіальної програми німецької економіки для України.

Детальніше дивіться у групі КбПЗ в Facebook